Ιστορία της Γούνας

 

Η τέχνη της γουνοποιίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή της Καστοριάς, από τα χρόνια της οθωμανικής κτήσης, αριθμώντας πέντε αιώνες δυναμικής παρουσίας, καθιστάμενη υπερτροφοδότης της τοπικής οικονομίας και καταλυτική για την οικονομική και πολιτιστική της εξέλιξη.

Οι σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι καστοριανοί γουναράδες στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ευρώπης, τους προσέδωσαν επιρροή και δύναμη πέραν της οικονομικής, επιτελώντας μείζων κοινωνικό έργο στην επιβίωση και ανάπτυξη του ελληνισμού.

Στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλο εμπορικό κέντρο της οθωμανικής επικράτειας, το έργο της συντεχνίας των γουναράδων μνημονεύεται στους Πατριαρχικούς Εσπερινούς με την προσφώνηση  «υπέρ της ευλογημένης συντεχνίας των γουναράδων», αφού τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όσο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επανειλημμένα ενισχύονταν οικονομικά από αυτήν.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το «Ρουφέτιον των Γουναραίων» αποτέλεσε την ισχυρότερη όλων των συντεχνιών της Πόλης, ιδιαίτερα τον 17ο και 18ο αι. με σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανέγερση αλλά και την λειτουργία δεκάδων ελληνικών σχολείων, με την αναδόμηση κατεστραμμένων ναών, τη συντήρηση και επιστασία μοναστηριών και τη προαγωγή πολλών άλλων κοινωφελών έργων.

Η βιοτεχνία της γούνας στη Καστοριά έχει μια παράδοση περίπου 500 ετών όμως είναι πολύ πιθανόν, οι καστοριανοί να επεξεργάζονταν γουνοφόρα δέρματα από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς η μορφολογία της περιοχής είχε πλούσια άγρια πανίδα και πληθώρα θηραμάτων. Βέβαια, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η σημερινή τεχνογνωσία της επεξεργασίας των γουναρικών, αναπτύχθηκε από καστοριανούς, οι οποίοι εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη και την μετέφεραν στην Καστοριά καθώς λόγω της λίμνης και του άφθονου νερού ήταν δυνατή και η βυρσοδεψία τους.

Με την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ Οθωμανικού Κράτους και Κεντρικής Ευρώπης οι γουναράδες της Καστοριάς ανέπτυξαν παράλληλα εμπορικές σχέσεις με χώρες εκτός  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως με νέες αγορές όπως η  Βενετία,  η Τεργέστη, η Λειψία, το  Παρίσι το Λονδίνο και αργότερα την Νέα Υόρκη. Η μεγαλύτερη παροικία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε στην Αμερική με επίκεντρο την Νέα Υόρκη  και στην Ευρώπη με επίκεντρο την Φρανκφούρτη και το Παρίσι. 

 Σύντομη ιστορική αναδρομή της Έκθεσης Γούνας Καστοριάς 

Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς διοργανώνεται από το 1976 στην πόλη της Καστοριάς με 134 Εκθέτες που στεγάστηκαν σε 80 περίπτερα. 

Η πρώτη Έκθεση εγκαινιάστηκε στις 22-5-1976 στο Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς, ενώ εκθέματα παρουσιάστηκαν και στις 3 αίθουσες της Λέσχης Γουνοποιών που στεγάζονταν τα γραφεία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς (Βαλαλά 1 – Πλατεία Ομονοίας). Το ίδιο και η 2η Έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 1977. 

Το πρώτο Fashion Gala στις 28 Μαΐου 1976

 Από την 3η Δ.Ε.Γ.Κ. 1978 έως την 15η Δ.Ε.Γ.Κ. 1990, αλλάζει ο τόπος διεξαγωγής και μεταφέρεται στο κτήριο «ΚΑΣΤΡΑ» της ΕΤΒΑ στη «Φούρκα», κοντά στην Περιοχή Μανιάκοι. (πρώτες εγκαταστάσεις Ε.ΔΗ.ΚΑ. Α.Ε).

Από το 1991 έως το 2012 (16η Δ.Ε.Γ.Κ. - 37η Δ.Ε.Γ.Κ.) μεταφέρεται στις  κτιριακές εγκαταστάσεις του Ε.ΔΗ.ΚΑ στην περιοχή Χλόη.

Το 2013 ολοκληρώνεται η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου Εκθεσιακού Κέντρου 13.000 τ.μ., ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, στη Βιομηχανική Περιοχή Καστοριάς, λόγω της αυξημένης ζήτησης συμμετοχής εκθετών και η Έκθεση μεταφέρεται πλέον σε έναν ενιαίο Εκθεσιακό χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Λειτουργώντας με το σκεπτικό της στρατηγικής thing globally, act locally” ή αλλιώς “act and thing glocallyπαρουσιάζει συνεχώς αλλαγές ώστε να συμβαδίζει με το ύφος της διεθνούς μόδας που επιβάλλουν οι νέες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το όνομά της έχει αλλάξει όπως και το Brand Name της Έκθεσης, πράγμα που  αποτελεί πλέον τον οδηγό και για όλες τις υπόλοιπες δράσεις που προγραμματίζει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και που αντιπροσωπεύει επάξια, όλη την ιστορία της γούνας, την αίγλη που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρονιά, αλλά και την περιοχή μας γενικότερα δίνοντας έμφαση στον τόπο καταγωγής της.

Ακολουθώντας λοιπόν η  Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς και ο Σ.Γ.Κ την στρατηγική της Glocalisation, όχι μόνο άντεξε στον διεθνή ανταγωνισμό, (ενώ άλλες εκθέσεις έκλεισαν), αλλά καθιερώθηκε στην συνείδηση των αγοραστών όλου του κόσμου, ως έκθεση υψηλής ποιότητας, ξεκούραστων αγορών άμεσης εξυπηρέτησης, έχοντας πάντα ως επίκεντρο της πολιτικής της την ικανοποίηση του πελάτη.